Pecarian Belum Selesai

Norlia Abdullah, majidin wassilin, norliha Mohd Noor,Beechee Hamisah, Asnian Ayub Daud, Mahiran Mohd, Zuraidah, norwati hussin, Latifah Diasin,Rahana Ismail, Hamizan Shaffain, Rokian Che Mamat, Rasimah Abd Momen, dan Fadzilah Mohamad
Sesiapa yang ada contact dengan penama di atas tolong maklumkan kepada blogmaster- TQ

Sabtu, Julai 12, 2008

Sekali Lagi Edisi 2

Dulu waktu mude2 selalu tengok arwah mak bonda buat laksa Trg. Giling semua rempah, guna pula ikan bakar/panggang. Rumit nak buat tu tapi rasanya mak oi,peh!terangkat.Tapi tibe aku teringin nak makan, koboi je kubuat.Nama je anak toke kuih tradisi tapi tak menurun sangat kepandaian masaknye.Ha kalu korang nak belajar buat kuah laksa Trg paling mudah, ni dia, cubalah tapi guna sukatan sendiri sesedap rasa korang je la. Toksah ikut sangat kat buku resepi tu, dah banyak diadaptasi ikut citarasa individu. Tapi ni pun ikut citarasa aku. Hik2...
i. Ikan panggang (utk yg rajin) kalu lebih rajin lagi rebus je,
ii. Santan,
iii. Cili boh,
iv. Bawang besar/merah dan putih,
v. Lengkuas,
vi. Halia,
vii. Rempah kari ikan tak kira apa jenama
viii.Kerisek
ix *Semua rempah menggulai cam cengkih, cabe, kulit kayu manis, jintan, ketumbar (yg ni semua kalu tak bubuh pun takpe sebab dalam rempah kari tu dah ada semua ni.
x. Garam, gula, perasa (ikut suka).
Yang atas tu kulebur je dalam blender pastu masak sampai terbit minyak skit takde tumis2. Gerenti jadila tu. Makan dengan spagetti je ala2 laksa johor. Okey la tu. Nak jadi laksa Johor, korang tambah je udang kering. Dapat 2 resepi koboi. Ko jgn gelak resepi kak Ma, kak tau ko terer masak. Oya, ramuan lainnya tu timun, toge, kemangi (kalu ada). Kalu takde bedal dgn timun je kenyangla perut tu.
Bye...che tun
Nota utk Ju: Ko singgah jap je Ju, wa kalu singgah gerenti lama.Hik2..Mula nak melalut lg le tu. Bkn apa, senang ati dah beres byk keje. Bole start study lak.

Tiada ulasan: