Pecarian Belum Selesai

Norlia Abdullah, majidin wassilin, norliha Mohd Noor,Beechee Hamisah, Asnian Ayub Daud, Mahiran Mohd, Zuraidah, norwati hussin, Latifah Diasin,Rahana Ismail, Hamizan Shaffain, Rokian Che Mamat, Rasimah Abd Momen, dan Fadzilah Mohamad
Sesiapa yang ada contact dengan penama di atas tolong maklumkan kepada blogmaster- TQ

Sabtu, Disember 20, 2008

Panglaman Menjahit..hehe



Assalamualaikum geng...!!!! Pe khabar? Harapnye baik sokmo2.. Lama tak nge'post' kat sini, bukannya tak jengah.. cuma kekadang takde idea nak tulis.. Lain cam CTun ..banyak sungguh idea dia.. hehe.. dari bab masak hingga bab jahit-menjahit.. Itulah keje owang pompuan.. Tu pun bagi mika yg kreatif.. tapi bagi yg kurang tu..sedia je la 'TOK AGUNG' bebanyak..

Pengalaman Ju lak, bab memasak nih..ala kadar je.. jgn sampai 'kurus' dah le..hehe.. Bab jahit nih, penah gak blajar menjahit.. Masa kat maktab dulu sempat siap sepasang baju kurung batik, beli kat pasar payang.. tu pun puas nak nyiapkannye..maklumlah mesin jahit asrama tu, kena gilir2..kekdg meroyan lak mesin tu.. Last Ju jahit baju sdn masa nak nikah.. baju nikah la katakan.. ada layer lak tu.. tapi kena komplin dgn mak andam sbb tak letak zip kat belakang.. cuma kancing ketap je (kancing kahwin..hehe).. Mulanya dia tak tau Ju wat sdn..Dia tanya, sewa kat mana baju nih..patutnya letak zip di belakang, mudah nak tukar baju tu.. maklumlah.. rambut dah sanggul melintang.. perantin kan kerap kena tukar baju.. Dgn senyum kambingnya Ju kata, hi hi.. nai (nama glamour aku) wat sdn mak cik.. Senyum kerang je Mak Andam tu jadiknya.. oo ye ke? tapi lawa berlip lap lip lap..(sbb ju letak labuci gold pada setiap bunga kat dada , lengan, dan leher..ambik ati la tu konon)

Lepas dari tu..ada la jugak nak menjahit baju anak sulung..masa tu umur 2 tahun.. tapi samapai skrg tak siap2.. lengan ntah ke mana, pesak ntah ke mana.. Jawapnya tempah je la.. huhu.. Tapi betul kata Ida n CTun.. upahnyer.. mahal giler.. baju lelaki Melayu lagi la mahal.. Raya baru ni, baju anak Ju umur 4 tahun, 9 tahun, 12 tahun sama je rega upahnya RM75 sepasang.. kat kedai China.. tapi puas hati..sebab tahun lepas baju anak Ju yg bongsu dibuat singkat.. separas atas punggung (xleh pakai samping).. Ju jadi pelik, guana dia ukur.. kesal tak sudah..(hajat nak tolong owang Melayu, lagipun upahnya tak semahal kedai China tu)

Wokey la.. bye dulu...

2 ulasan:

Teman Sejati berkata...

Tul kata Ju tu, tu psl ye2 kawe bljr jait balik nih. Nak tolong member, mmg slalu upah kat dia, siap promote kat kengkawan sek lagi. Makin lama makin dasat, boleh dia tak siapkan baju raya w/p dah bg 2 bulan lebih awal. Baju melayu sek agama anak pun tak dibuatnya. Terbaru, tak disiapnya baju dinner kawe. Hangin juga sbb bila tanya kata boleh buat, bila nak amik, mcm2 alasan dibagi. Sesetgh org kita mmg camtu, tak pandai jaga costumer. Ha, skrg senang, nak pakai esok, ari ni boleh buat...

costume jewelry berkata...

i agree your idea ! very nice blog